Az Ilcsi minősítései

Az Ilcsi minősítései

Molnár Dánielné, a mi Ilcsi nénink és ősei, valamint a Szépítő Füvek elérte, hogy az Ilcsi professzionális natúr kozmetikumok HUNGARIKUMNAK minősüljenek. Napjainkban 71 HUNGARIKUM van, melynek jelentése „magyarságra jellemző, egyedi, csúcsminőség”.

Az EU-ban közel 40 minősítő szervezet van, amelyek eltérő módon végzik a tevékenységüket, ezekből 5 szervezet van, nevezetesen BDIH, COSMEBIO, ECOCERT, ICEA, SOIL ASSOCIATION akik a megszigorított minősítési szabályokat követik és életbe léptették a COSMOS STANDARD kategóriát.

Minősített bionövényeket lehet használni. Közel 100 féle friss növényt, zöldséget, gyümölcsöt, gyógynövényt használunk gyártáskor. Mindegyike BIO minősítésű, amelyet a HUNGARIA ÖKO GARANCIA ellenőrzi és tanúsít. Bionövényeink 70%-a 20 hektáros ÖKO GARANCIA által minősített saját bio ültetvényünkről kerül ki. 15%-át hazai minősitett biogazdálkodóktól vásárolunk vagy vadon gyűjtjük. Kőolaj származék használata tilos. Gyártáskor ügyelni kell a környezeti hatásokra, természeti erőforrások kíméletes használatára. Tégelyek, flakonok csak újrahasznosítható alapanyagokból készülhetnek. Kötelező a szelektív szemétgyűjtés. Tömények az Ilcsi termékek, sokáig elég, így kisebb a környezeti terhelés. Csak valós adatokat lehet feltüntetni a termékeken és reklámanyagként is. Évente ellenőrzik a céget A-Z-ig. Ha az utóbb felsorolt 5 tanúsító szervezet bármelyikével találkozol, nyugodt lehetsz a kezedben tartott bőrápoló tisztasága felől. Ez persze nem garantálja a termék hatékonyságát. Sok kozmetikai márka kiizzadja néhány termékére az 5 minősítés egyikét, de úgy jelenítik meg, hogy mintha az összes termékükre vonatkozna. Érdemes megtalálnod a megfelelően, hitelesen minősített kozmetikumot, hisz a bőrödet viszed vásárra. Molnár Dánielné, Ilcsi néni kijelentette, hogy a bőr a legfontosabb szerve a testünknek. Ezért fontos, hogy a kozmetikusod tudjon bőrül, ahogy Ilcsi néni mondaná. Senkit ne tévesszen meg a natúr vagy bio kifejezés, mert ha nincs mellette egyike a fent felsorolt minősítő szervezet tanúsítványa termékenként, akkor Molnár Dániel, Ilcsi bácsi szerint hajítófát sem ér.

 

 

Ilcsi néni
Molnár Dániel, Ilcsi bácsi

A „bionövényeket tartalmaz” kifejezés átverés. Meg kell keresni az összetevők között, hol szerepel a bionövény szó. Szinte mindenki növényi kivonattal dolgozik, legyen az bio, akár natúr. A kivonatok csak töredékét őrzik meg. Ilcsi néninek volt az ötlete 60 éve, hogy „tokkal vonóval” beletette a növényt a termékekbe.

A „VEGAN” kifejezés azt jelenti, hogy a termék növényt tartalmaz, de attól még nem biztos, hogy bio, a növények bárhonnan származhatnak. Az Ilcsi esetében a növény 100%-ban belekerül a kozmetikumba.

Az ÁTHÚZOTT NYUSZI jelkép állatkísérletmentességet jelent. De nem biztos, hogy a kezedben tartott termék nem „műanyag” vagy valódi natúr- és biokozmetikum. 10 éve már tilos állatkísérleteket végezni kozmetikumok gyártása és fejlesztése során. Sajnos az is igaz, hogy ismert vagy ismeretlen világcégek az állatkísérleteket bérmunkában végeztetik el Afrikában és Ázsiában, természetesen termékeiken nem említve.

Az ISO tanúsítvány szintén nem ad okot a dicsekvésre. Jó néhány éve ISO tanúsítvány nélkül nem is működhetne kozmetikumokat gyártó cég.

Saját készítésű logók díszítik bőrápoló termékeket védjegynek tűnve.

1-2 éve nagy divat lett a „parabénmentesség”, de kiváltották az UREA-val, ami semmivel nem jobb a parabéntól.

A natúr- és biokozmetikumoknak is szükségük van a tartósításra, de ezek természetes anyagok.

Több, mint egy évtizede az Ilcsit a BDIH (a világ egyik legszigorúbb szervezete) minősíti, ellenőrzi.